torsdag den 7. oktober 2010

Moon - Anmeldelse

Moon (2009, Duncan Jones)

 The last place you'd ever expect to find yourself

Dette er hvad man kalder for en tasty tagline. Det lyder som en ekstrem for for dannelsesrejse, hvor intet mindre end en tur til månen er godt nok til at finde sig selv - eller...

Sam Rockwell spiller astronauten Sam Bell, der i næsten tre år har befundet sig på the dark side of the moon, hvor han har været eneste personale, på en stor rumstation. Sam har en kontrakt på tre år for firmaet LUNAR Industries, hvor han skal sørge for at alt klapper for tre enorme høstemaskiner, der høster superenergi, der i form af helium3 sendes tilbage til jorden.Sam, der har ca. to uger tilbage af sin kontrakt, glæder sig til at vende tilbage til jorden og sin lille familie. Han har indset at tre år er - alt for lang tid at være isoleret! Han kan ikke kommunikere direkte med folk på jorden, da kommunikations udstyret er blevet beskadiget ved en meteorstorm. Den eneste kontakt han har er nogle få videobeskeder fra LUNAR og hans kone.

Den eneste samtaleparter han har, er super computeren GERTY, der holder basen kørende og ellers fokuserer på at opvarte Sam, med alt han beder om. GERTY er dog ikke nok og Sam snakker meget med sig selv, og begynder langsomt at se syner.

Sam havner i en ulykke, da han på en tur ud til høstemaskinerne kører galt, efter endnuu engang at have set syner. Han vågner tilbage på rumstationen - uden skrammer - og kan ikke huske hvad der er sket. han er synligt svækket og har mistet de fleste muskler i kroppen, og har derfor svært ved at bevæge sig rundt.

Herefter begynder besynderlige ting at finde sted, og Sam begynder så småt at tvivle på hvem han i virkeligheden er. Men nu skal der ikke siges mere, da det nok vil ødelægge oplevelsen for dem, der endnu ikke har set filmen.

Sam Rockwell er filmens eneste rigtige skuespiller, og er med i stort set alle scener i filmen. Han gør det rigtig godt og man kan sagtens fornemme at vi har med en mand at gøre, som har været isoleret meget længe.

Den eneste anden skuespiller, der har en rolle i filmens handling er GERTY, hvis stemme genialt bliver indtalt af Kevin Spacey, der efter min mening er verdens bedste inden for sit fag. Stemmen bliver indtalt på samme monotome måde som Spacey leverer sine replikker i den fremragende film Se7en.

Man kunne ved første øjekast godt tro at der er tale om en opdateret udgave af Kubricks klassiker 2001: A Space Odyssey. Dette troede jeg også, både før filmen og under den første halvdel og jeg ventede stort set blot på at GERTY (der helt tydeligt er inspireret af HAL:9000), ville begynde at få små psykopatiske tendenser - Men det gør den, uden at sige for meget - ikke.

Filmens helt store fokus ligger på Sams langsomme forfald og stigende mistro til alt og alle. Denne fokus virker skide godt og man lever sig godt med i dagligdagen på månen. Der er tale om en rigtig god og spændene film, der undervejs tager et meget interessant twist, der gør denne film til noget ganske særlig.

Det er uden tvivl en film jeg vil anbefale, og den kan faktisk fås til den nette sum af 25kr i Stereo Studie, og er et must i enhver dvd samling.

Filmen får ud af 5 mulige Taxier:Trailer:

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

View My Stats