onsdag den 10. marts 2010

Anmeldelse: RepriseInstrueret af Joachim Trier, 2006

Jeg kan ikke huske, hvornår en norsk film sidst har gjort indtryk på mig, men det gør denne lille norske perle i højeste grad!

Erik (Espen Klouman-Højner) og Phillip (Anders Danielsen Lie) er bedste venner, og har den samme drøm - nemlig at få udgivet deres første roman. De sender deres to ud udkast og får to forskellige beskeder - Phillip er et stort talent og vil få sin bog udgivet, mens Erik stort set er talentløs.

Erik lader sig ikke slå ud af dette, og lever livet som ung fyr i Oslo. Til gengæld kan ikke Phillip ikke klare presset, og et halvt år efter udgivelsen må han indlægges efter at have ødelagt sig selv og sin lejlighed i en psykose.
Dette er ikke en dårlig Disney film omkring den undertippede, der vender tilbage og vinder alt til sidst. Filmen handler ikke om de to spirende forfatteres succes eller mangel på samme.
Filmen tager udgangspunkt i Phillips udskrivelse, og tilbagevenden til livet, vennerne samt den smukke pige, Kari, som lægerne beskyldte for den pludselige sygdom.
Gennem hele filmen følger man Erik tæt, og man føler selv, hvor svært og ubehageligt det er, at se ens bedste ven falde fra hinanden. Man sider hele tiden og bekymre sig om Phillip, også når det hele ser ud til at gå fint.
Man følger begge de to unges op og nedture - Succes og depression. Det er ikke kun Phillip der til tider har det svært. Erik er jo stadig ung og forvirret. Han føler sig bundet af sin kæreste, som han ikke tør at slå op med, og har svært ved både at kapere kærlighed, venner, karriere og egen ambitioner.

Filmen er ufattelig flot, både i billede og lyd. og historien er bygget flot op, med små udflugter i hovedpersonerne forestillinger omkring deres fremtid.
De unge skuespillere fortjener også stor applaus, for deres stærke og intense præstationer.
Det er en lille god film, i et afslappet tempo. Alligevel følte jeg af en eller anden grund, at adrenalinen konstant pumpede rundt i kroppen på mig. Dejlig følelse.
Filmen blev belønnet med en masse norske film priser, og var nomineret til en Bodil for bedste ikke-amerikanske film.
Hvis det stod til mig havde film vundet den skide bodil, oscar og alle de andre priser. Den ville også have fortjent at blive set af lige så mange som Dark Knight, Flammen og Citronen og alle de andre publikums favoritter.
Folk må ikke snyde sig selv for denne klasse film!!
Imdb Link
Trailer Link

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

View My Stats